Jeg er bra nok som den jeg er!

Et kapittel fra heftet som heter
"Livskraften er felles for alle".
Om hvor viktig det er å innse at den følelsmessige bagasjen som vi bærer med oss,
påvirker hele vårt liv. Derfor er det viktig å lære seg kvitte seg med den.

Hjem

Livsenergi

Livsredskaper

Livsbobler

Foredrag

Forlaget

Lekens magi

Om oss

Nettbutikk

Veldig mange mennesker går rundt og føler at de ikke er bra nok som de er. Det er liknende grunner som får oss til å tenke, og noen ganger snakke, negativt om andre.
Når vi tenker og snakker negativt, er det ofte sårede følelser hos oss selv som forårsaker det. Det er når vi i fortida har følt oss såret, krenket eller mindreverdig, at vi lar det gå ut over mennesker som minner oss om det som en gang hendte med oss selv.
En annen følelse, som får oss til å projisere på andre, er utilstrekkelighet.  Den oppstår når vi har opplevd noe som får oss til å føle at vi ikke er flinke nok eller bra nok som det som er forventet av oss.

Et eksempel. En dame, la oss kalle henne Laila kom til meg. Hun ville lære denne metoden om hvordan man kan ta ansvar for sitt eget liv. 

Hun følte seg ensom og følte at hun ikke hørte hjemme noe sted. Varmen i ekteskapet hadde tatt slutt fordi hun følte at mannen alltid hakket på henne. Hun følte at uansett hva hun gjorde eller sa, var det feil. Hun snakket hele tiden om hvor dårlig han behandlet henne. Da hun lukket øynene og søkte innover i seg selv,  fikk hun opp et minne fra det året hun begynte på skolen. Hun hadde vært et usedvanlig barn. Laila hadde gledet seg veldig til å begynne på skolen og var full av virketrang. Utadvendt og full av påfunn var hun ustoppelig med å fortelle alle rundt seg om alt som boblet opp i henne. Hun ble en utfordring for læreren.

Da læreren henvendte seg til moren for å få hjelp til å få dempet datterens skravling, ble moren så opprørt at hun tok henne ut av skolen for å undervise henne hjemme. Laila følte at hun var ikke bra nok som den hun var. Hun følte seg krenket over at hun ikke fikk lov å være seg selv. Hun følte at hun ikke fikk lov å være glad.


Illustrasjonsfoto

Mens Laila reflekterte over dette, innså hun at det sprudlende humøret som var hennes natur, fra da av ble kontrollert av hennes egen frykt for å bli utstøtt. Laila gikk inn i minnet og erkjente alle følelsene sine. Hun tilga læreren og moren og deretter seg selv for ikke å ha tillatt seg å være ordenlig glad siden den gangen dette skjedde.  Under samtalen etterpå innså Laila at ektemannen alltid minnet henne om denne smerten, så hun tilga han også fordi hun innså at hun selv hakket på han. Etter dette, fikk hun det mye bedre både i livet og i ekteskapet. Hun hentet fram sin sprudlende natur og lærte seg å stoppe opp og tenke seg om, i stedet for å kritisere.

Livet gir oss alle slags muligheter hele tiden. Vi kan nesten si det slik at mennesker har livet ”til disposisjon”. Derfor er det ingen vits å skylde på noen, men å stoppe opp og finne ut hva som ligger bak vår egen og andres oppførsel. Vi trenger å innse, er at vi selv har ansvar for følelsene våre. For livene våre. Sårene som vi og alle andre bærer med oss, forårsaker konfliktene mellom oss.  

Dette er viktig å ha med seg hele veien. Det er ingen grunn til bære med seg de smertefulle minnene. Det er bare jeg som har mine følelser! Ingen andre. Det er bare du som har dine. Alle kan velge å erkjenne hva vi føler, tilgi og gi slipp på det vonde når vi forstår dette.  

Jeg har erfart at både skyldfølelse og følelse av ikke å være bra nok kan sette seg som smerter i hoftene. Følelse av for mye ansvar ligger på høyde med kravebeinet foran og tilsvarende bak, mellom ryggen og nakken.  Legg merke til smerter i kroppen som kan komme å gå.  Har du kroniske plager, observer tankene og følelsene dine og du begynner å oppdage sammenhengen mellom kroppen, tankene og følelsene dine! 

Alle mennesker har alltid med seg følelsene sine, enten de vil vedkjenne seg dem eller ikke. Det er når vi ikke vil vedkjenne oss følelsene våre, at vi handler irrasjonelt, urettferdig og egoistisk. Dette er grunnen til at dette heftet henvender seg til alle mennesker. Når du og jeg forstår de psykologiske mekanismene som ligger bak reaksjonene våre og handlingene vi gjør, kan vi gå foran og vise vei ved å tilgi og legge bak oss de smertefulle minnene.

Jo flere mennesker i verden som forstår dette, jo flere vil våkne og handle på samme måte, også de som er i lederposisjoner. Det er nemlig slik at jo flere som ser dette, jo flere vil tenke og handle deretter. Den enkeltes valg påvirker den kollektive bevisstheten. Derfor er dine og mine valg så  betydningsfulle.

Heftet "Livskraften er felles for alle" ble utgitt i forbindelse med Fredsgalleriet i Trondheim sommeren 2009. Heftet er fremdeles til salgs fra nettbutikken. Det inneholder også arbeidsoppgaver for deg som vil få med deg flere og arbeide i gruppe.

Inger Susæg. All rights reserved.